Erkka Korhonen - ESP Guitars

Erkka Korhonen - raskaita joululauluja ja laatukitaroita

Jo perinteeksi muodostunut Raskasta Joulua -kiertue starttasi näyttävämpänä kuin koskaan ja mahtavan esiintyjäkaartin voimin. Metallisen joulumusiikin kapteeni, mm. Dark Sarah -produktiosta, Rockway-musiikkikoulusta sekä ToneHills Studiolta tuttu Erkka Korhonen sai ennen kiertuetta käsiinsä myös upouuden soittimen.

Kyseessä on ESP Custom Shop -pajan toteuttama yksilöllinen kitara, ESP T-Stag II. Vuosi sitten Erkka sai ensimmäisen T-bodylla varustetun ESP Custom Shop -kitaransa ja nyt Japanista lennätetty tuliterä yksilö on tarkkaan mietitty toinen evoluutio syvän purppuran värisenä, tälle monipuolista laatutyökalua tarvitsevalle kitaristille.

ESP Custom Shop T-Stag II

Parhaat palat ja innovaatiot

Erkalla oli tarkka näkemys siitä, minkälaiset ominaisuudet kitaraan tulee, sillä mies on soittanut ammatikseen pitkään ja käsissä on ollut monenlaisia soittimia.

Uuden Custom Shopin pohjana on T-style -runko mahonkipalasta, joka valikoitiin tarkkaan erinomaisen sustainin ja maltillisen painon saavuttamiseksi. Viisteet tekevät rungosta perinteistä ergonomisemman.

Erkan käsiin mitoitettu vaahterakaula on kiinni rungossa viidellä ruuvilla ja ESP Custom Shopin suunnittelemalla titaani-kaulalevyllä. Ratkaisu on äärimmäisen kestävä ja kevyt sekä maksimoi kaulan ja rungon yhdessä tuottaman resonanssin. Otelauta on muuttuvalla radiuksella ja kaulan C-profiili on epäsymmetrinen.

ESP Custom Lab Titanium Neckplate

Ilmaisuvoimaa tremolotallasta

Kitaran tallaksi valittiin 2-ankkuristen tallojen luottopeli, Gotoh 510. Se on monen nykykitaristin mielestä miellyttävämpi käyttää kuin 6-ruuvinen vintage-malli. Gotohin valmistaman tallan kampi kiinnitetään sisäkierteellä ja sen jäykkyys on helppo säätää mieleisekseen kammen juuresta säätöruuvilla.

Tallasta saatiin vielä enemmän ilmaisuvoimaa tekemällä siihen Carl Verheyen -säädöt: Niillä tallasta tehdään kelluva vähän Floyd Rosen tapaan. Jousien säätöä löysätään, jotta tallaan tulee liikevaraa myös ylöspäin. Tallapaloja nostamalla kielten korkeus saadaan halutuksi. Lisäksi tallan jouset runkoon yhdistävä kampa säädetään vinoon ja tarkasti tiettyyn kulmaan, jolloin vire pysyy tasaisemmin.

Soittokokemus on tämän jälkeen hämmentävän musikaalinen, sillä kitaralla voi bendata vaikka kokonaista sointua. Kun talla kammetaan näillä säädöillä runkoon kiinni, saadaan puhtaiden sävelaskelten verran nousua.

Gotoh 510 - Carl Verheyen tremolo setup

Kolme kertaa Seymour Duncan

Seymour Duncanin valmistamat mikit on kiinnitetty suoraan runkoon. Kaulamikki on Jazz (SH-2N), keskimikki Custom Flat Strat (SSL-6 RW/RP) ja tallamikin tonttia hoitaa JB Trembucker (TB-4). Push/pull tyyppisellä potikalla kaula- ja tallamikin voi puolittaa, jolloin tarjolla on käytännössä 3 yksikelaista.

Kyseessä on siis todella monipuolinen soitin ja Erkka totesikin, että jos pitäisi valita yksi kitara hoitamaan kaikki hommat, tässä se on!